tirsdag 10. mai 2011

Klippesvale mm.

06- 09/05-2011
Etter å ha kommet litt på etterskudd tar jeg en rask opp summering

6. mai

Tilbrakte en del tid på fyret som resulterte i 1 Vaktel inn i fra sjøen, pluss en vaktel til som også kom inn i fra sjøen, men i klørne til en vandrefalk, 2 Polarjo ptnv, 2 Tyvjo ptnv, 550 smålom ptnv, 1 Svarthalespove, 1 Skjeand hann og ett Snadderand par.

Tjeld Haematopus ostralegus, 60 ptnv ved Lista fyr
Dro til Leif i kveldingen, for vi hadde tenkt oss vestover. Nærmere bestemt øya Hernar utenfor Øygarden, hvor det var sett ei viss svale.

7. mai

Etter å ha kjørt hele natten, fikk vi oss tre timers blund på øyet og våknet tidlig lørdag morgen. Siden det var noen timer til båten dro ut til Hernar, slo vi ihjel tiden med litt fuglekikking, hvor vi hadde orrfugl, jordugle, havørn, tårnfalk og 3 skjeender(mm+f). Når det nærmet seg avgang dukket det stadig opp flere "kryssere" fra både øst og vest.

Båt turen ut til øya gikk fort unna og vi kom raskt igang med å lete etter denne svala. Alarmen gikk etter bare 10- 15 minutter, den var gjennoppdaget. Jeg kunne kort tid etter krysse KLIPPESVALE av i boka. Det ble en hektisk seanse for å rekke første båt tilbake, hvis ikke måtte vi ha ventet i seks timer.
Kippesvale Ptyonoprogne rupestris, første funn for Norge


Kippesvale Ptyonoprogne rupestris,
første funn for Norge
Vel i land bar det sørover og Dr. Leidback satt på. Vi hadde en liten stopp ved Bjellandsvannet så Leif fikk mai kryss på dvergdykker.
Neste stopp var ved Orrevatnet på Jæren hvor vi fikk med oss 1 Sandsnipe og 2 Dvergmåker.

8. mai

Startet dagen på fyret og den  første fuglen jeg så var en Lerkefalk, som kom inn i fra sjøen.
Jeg og Tellef oppdaget samtidig en vader som trakk SØ, som vi rett og slett ikke klarte å identifisere. Den så litt ut som ei gluttsnipe med litt kort nebb, uten hvit kile på ryggen, den hadde heller ikke utstikkende tær og den hadde nokså lys stjert og gump. For å si det enkelt, hvis man korter inn nebbet og hugger av beina på ei plystresnipe, så har man flukt bildet slik jeg oppfattet fuglen. Størrelsen kan vi ha blingset litt på siden den kom alene. Vi hadde den forholdsvis nært land og så den bra i teleskopet, så gudene vet hva det var. Må gjerne få en kommentar, hvis noen kan gi ett tips om hva det kunne ha vært.

Dvergsnipe Calidris minuta

Ellers fant Richard 1 Hotulan i lebeltet og jeg fant 1 dvergsnipe og 1 Dverglo i Nordhasselbukta. Det kom også inn en ny lerkefalk i fra sjøen på Tjørveneset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar