tirsdag 31. mai 2011

31. mai

31/05.2011

Brunsisik
En dag med mye vær. Startet med regn, tåke og flau vind i fra NV noe som varte til i eleve tiden, da forsvandt tåken og vinden tok seg etterhvert kraftig opp og solen kom frem. Da sikten ble bedre ble det også litt fugl på loggen, som 2 Splitterne ptnv, 176 Ringgås ptnv, 5 lunder ptnv, 2 tyvjo ptnv m.m.



Ringgås




mandag 30. mai 2011

30. mai

30/05.2011

Sildemåke Larus fuscus intermedius
Rolige forhold, også på fugle fronten. Startet dagen på fyret uten at det bar noe særlig med frukter. Hadde en ubestemt jo på langt hold og det var vel "høydepunktet".

Var ellers litt rundt på Lista og det var fortsatt lite nytt, sett bort fra at det var kommet betydlige mengder med tårnseilere, flere hundre.




Tårnseiler Apus apus
Tårnseiler Apus apus
















Ny generasjon med Stær klare til å ta vingene fatt

søndag 29. mai 2011

Erler i fleng

29/05.2011

Sitronerle hunn
Det har den siste tiden holdt til en Sitronerle hunn på skjermet lokalitet. Den har holdt seg mye sammen med en sørlig gulerle hann, så det er vel sannsynligvis hybridisering på gang, derfor dette hemmelighets kremmeriet for å få minst mulig forstyrrelse på lokaliteten.
Det har desverre skjedd før at svake sjeler har tenkt mer på å få fine bilder og div. enn fuglenes ve og vel, så da er det blitt slik at ting blir holdt hemmelig under hekking.
Det er ikke det at vi ikke unner folk fine bilder og opplevelser, men det er måten det blir gjort på som ikke alltid er så bra.




Linerle hann
Gulerle hann

Kattugle

28/05.2011

Foto: Knut Andersen
En skikkelig dritt dag med regn stort sett hele dagen. Men fikk jo gjort en god gjerning tross dårlig vær. Knut Andersen ringte meg i går kveld og lurte på om jeg var intressert i å merke et par kattugle unger. Det var en kamerat av ham som hadde noen uglekasser hengende i Lyngdals området, men det var kun unger i denne ene kassen.

I øs pøsende regnvær rigget med paraplyer fikk vi ringmerket småtrollene, til stor glede for de fremmøte barna som fikk holde uglene litt før vi lot dem være i fred. Var nok stor stas for de voksne også.
Foto: Knut Andersen

fredag 27. mai 2011

Sjøfugl registrering på Rauna

27/05.2011

Nok en dag med registreringer og i dag gikk turen til Rauna. Denne sjøfugl kolonien ligger utnefor Østhassel på Lista og er toppen av en morene som stikker opp av sjøen. Rauna er en av lokalitetene som er med i SEAPOP- prosjektet.
I dag var vi mannsterke, i tillegg til meg og Knut var Runar Jåbekk, B1 og B2 også med, slik at vi fikk gjort mest mulig på kortest mulig tid.

Vi kom i land og gikk i ordnet forhold opp til lykta, B1 var nøye med å få presissert at det ikke var et fyrtårn, men ei lykt. Vi var her jo tross alt i vitenskaplig øyemed og da må man være presise i uttalelsene.
Det var vel i utgangspunktet Knut som først irettesatte B1, da den ikke fullt så lenger brune B1 uheldigvis fikk sagt P som i pikk istedet for penis da vi satt og leste av fargeringer.

Knut og jeg gikk etterhvert igang med å måle egg i 20 gråmåkereir og 20 sildemåkereir, etterpå var det storskarvenes tur, storskarv ungene skulle merkes og jeg fikk det ærefulle oppdraget med å samle inn matrester og gulpeboller, siden jeg ikke har noe erfaring med å sette på fargeringer.

Merking av storskarv unger

Den store oppdagelsen for dagen var at vi fikk konstantert første hekking av toppskarv i Farsund kommune.

Toppskarv par

Engelsk merket sildemåke

Deler av storskarv kolonien

Måkereir registrering

26/05.2011

Gråmåke pull.
Var med Knut S. Olsen på sjøen i dag for å registrere måkereir på Markøy, ett par holmer rundt Sælør og Herrreholmen. For å si det enkelt, det så dystert ut, fryktelig mange tomme reir. Kunne nesten merke det måkene at sesongen var litt halvhjertet. Kun noen få måker gikk til angrep da vi kom for nære reir og unger.Siden det var første gangen jeg var med på å registrere reir var det mye nytt å lære når det kommer til å skille reirene til stormåkene.
Ellers hadde vi et havhest par uten egg, noen ærfugl reir og ett par grågjess med unger.
Noe som selvfølgelig er veldig trist er det at det ikke var tegn til terner i det hele tatt. Et lite høydepunkt var at vi oppdaget ett tårnfalk par, som sannsynligvis hekker i området.
Ellers på runden hadde vi 1 ad. havørn og 211 Ringgås ptnv.

Tårnfalk hunn, nettop fått mat fra hannen


På tampen av dagen hadde jeg en bom tur på Hvitbrystlo, som var blitt sett på Revetangen på Jæren, men den var selvfølgelig vekk før jeg kom frem.

Gråmåke, stor variasjon på eggene
Gråmåke, "normale egg"

25. mai

25/05.2011
ad. hann Grønnsisik
Nok en vindig dag i fra V-NV, men ikke like kraftig som i går. Brukte morgenen og formiddagen ved fyret og på sjøfugl skåding. Helt greit med fugl, bl.a. 1 storjo ptnv, 1 ad. gulnebblom ptnv, hørte ellers Gulirisken i hagen til fuglestasjonen.
Ut på kveldingen tok jeg meg en tur opp på Jølleheia, for her om dagen fikk jeg tips om at det var ett varslende hettemåke par i Jølletjønna, så det måtte jo sjekkes ut. Men det var desverre lite måker å se, kun noen låvesvaler som sveipet over vannoverflaten og en fin rådyr bukk som beitet i vannkanten. Hadde ellers 1 ad. rosenfink hann midt i Hålebakken da jeg var på vei opp på heia.



24. mai

24/05.2011

Dagen startet med stiv- sterk kuling i fra V-NV og det ble satset på sjøfugl. Tiltross for store bølger fikk vi hanket inn noe, som 2 havlirer NV, 8 storjo ptsø og 2 tyvjo ptsø.


På bilde fv. Bjørn Ove, Tellef og Margerthe

mandag 23. mai 2011

23. mai

23/05- 2011
Gulirisken er irriterende vansklig å finne i tre toppene,
tiltross for lite lauv.
Startet dagen med sjøfugl skåding på fyret. Den første fuglen jeg hørte når jeg steg ut av bilen var den stasjonere Gulirisk hunnen, som satt i labyrinten. Var en ganske laber aktivitet på sjøen, men 1 havlire ptsø pyntet jo på tilværelsen, jeg hadde senere 1 storjo ptnv. På formiddagen da jeg og Bjørn Ove satt på benken, foran stasjons bygget og snakket om løst og tynt, hørte vi plutselig 1 Bieter i rettning Lebeltet, men vi kunne ikke se den. Vi varslet Richard, Margrethe og Steinar Sannes og gikk for å lete. Steinar fant den igjen og Richard fikke endelig sett den, ny lifer for ham! Margrethe misset den desverre. Må nevnes at hun er ei fryktelig seriøs dame, da hun ikke krysset den forrige bieteren heller, mente hun ikke så den godt nok. Slike folk liker vi:)

20. - 22. mai

20. mai

En forholdsvis rolig dag. Det var fortsatt mye måker på stasjons området bl.a. 1 ad. polarmåke og ei gråmåke med britisk fargering, med koden WT4T. Har sendt en mail Paul Roper og venter spent på svar.
Ellers ikke så mye annet å nevne enn 1 svartrødstjert i Lebeltet og 1 svartkråke i Våksvollmarka



21. mai

Var ute natt til i dag for å høre etter nattsangere og fikk ett greit utbytte bl.a. 1 myrrikse, 1 myrsanger, 1 vaktel, 3 gresshoppesangere og noen sivsangere.
Hadde ellers 2 storlom på trekk ut fjorden hjemme på Jølle. Fikk også merket stær ungene i fire av kassene på Jølle.



22. mai

Dagen startet tålig bra med frisk bris i fra øst, men i halv ni tiden begynte det å regne og det varte nesten hele dagen. Overraskende nok trakk det ca. 230 ringgjess nord vest, er som regel 25- 27. mai som er hoved trekket. Kom også ei snøgås i lag med den ene flokken. Rett før regnet virkelig slo inn oppdaget jeg og Tellef en overflygende Kornspurv. Virket som den kom inn i fra Skarvodden, rett over hodene på oss, da vi satt på hjørnet foran fyret og det så ut som den rundet rundt i Fo. Den ble ikke gjennfunnet.

torsdag 19. mai 2011

Gulbeinmåke

19/05. 2011

Etter å ha sett vær prognosene i går, så det ut til at dagens vær kunne føre til noe spennende, var derfor tidlig ute.
Startet dagen slik jeg har gjort den siste tiden, på fyret. Det kan ofte lønne seg å bruke litt tid der på morgen og formiddagen.
Richard og jeg stod først alene en stund i fo, men etterhvert kom både Vegard, Bjørn Ove og Margrethe. Vi hadde blant annet 5 Tyvjo ptnv, 1 Storlom ptnv, 2 Splitterne ptnv og Gulirisk hunnen surret rundt.
Når klokken nærmet seg ti halv elleve dabbet det veldig ned med fugl på sjøen. Og jeg og Richard ble mer og mer oppslukt av måkene som satt nede i fjæra. Det var avlesing av fargeringer som stod i høysetet, vi la spesielt merke til ei gulbeint gråmåke, men den hadde norsk ring så det var ikke så mye å lure på. Men like til venstre for den satt en annen gulbeint sak, så litt ut som ei sildemåke i jizzet og var en tanke mørkere enn gråmåke, vi var litt frem og tilbake men konkluderte med at det måtte være en av disse umulige sildemåke underartene, men der tok vi sannelig feil gitt. Jeg viste bildene til Inge og han mente det var en grei 4k Gulbeinmåke.
Også Stein Engebretsen har sett på bildene og finner ingen ting som kan felle teorien om at det er en mich. Så da blir dette første sikkre funn for Lista Fuglestasjon!

4k- 5k Gulbeinmåke Larus michahellis






Senere da jeg satt ved parkerings plassen og hørte etter en viss irisk, som Asle var ute å prøvde seg på, men forsatt mangler etter å ha vært ute på Lista for endte gang, oppdaget jeg 1 Bieter, som kom over oss i fra lebeltet og peiste vider i rettning Borhaug. Tror til og med Margrethe fikk kontor- X på den:)

tirsdag 17. mai 2011

Gulbeinmåke?

16/05.2011
En dag med rolige værforhold og dagen ble brukt til skåding. Hadde bl.a. en stopp i Vereflagene, der det har vært en del stormåker i det siste og i dag var intet unntak. En av de første måkene jeg la merke til, var en ekstremt gulbeint gråmåke lik sak, som etter allt og dømme kan være ei Gulbeinmåke.
Fikk desverre bare bilder av den sittende og etter å ha hørt på ekspertisen må det fluktbilder til for å bli 100% sikker, men kjennetegn som klart gule bein, mørkere grå dekkere, tydlig rød øyering og gonys og lange vinger taler bra for denne arten
Hadde ellers ei lita 2k grå/ sildemåke, som jeg heller ikke fikk fluktbilder av.
Ubestemt 2k Grå-/sildemåke
Hadde også denne 2k grå/ sildemåka i Vereflagene, fikk ikke flukt bilder, så den forblir også ubestemt.

Var også noen timer på fyret i dag for å skåde sjøfugl, vi hadde 1 lys Polarjo ptnv, 1 Tyvjo ptnv og 4 Storlom ptnv.
På ettermiddagen satt jeg et par timer på Nordberg for å se om det gikk noe rovfugl, men det var ikke så mye å skryte av, 1 Spurvehauk, 1 Vandrefalk, 1 Fiskeørn ptsø og 4 Musvåk(to av dem er ett lokalt hekke par).
Min første obs. av lystbåt som seiler under amerikansk flagg i Norge

søndag 15. mai 2011

Gråmåke

15/05.2011
Forsatt mye stor måker rundt på jordene, blant annet denne merkelige 2k gråmåka. Er vel gjerne den samme bleke måka som er sett gjevnlig forbi fyret den siste tiden. Måka satt i Vereflagan.


Sildemåker

14/05.2011
2k Sildemåke Larus fuscus
En skikkelig grå dag med mye regn, men tvang meg selv ut. Registrerte at det var kommet en del nye sildemåker til land og de satt mye rundt på jordene.
3k+Sildemåke Larus fuscus graellsii/heuglini
Hadde blandt annet to måker på Stave, som skilte seg litt ut. En 2k som jeg mistenkte kunne være ei sildemåke og en 3k+ sildemåke som så litt ut som ei graellsii. Tok noen bilder og mailet dem over til Inge Flesjå. Syns selv disse stormåkene kan være vanskelige å forstå seg på, så da er det greit å ha en måke ekspert for hånd. Inge var heldigvis enig, sånn for å få bekreftet at enn ikke er helt bortreist når det gjelder stor måker. Etter hva han hadde fått med seg var dette den første 2k sildemåka her til lands i år og det er jo litt stilig.

Hadde ellers 1 Boltit hann ut mot Steinodden, denne gangen var jeg 100% sikker på at det var en ekte boltit og ikke noe annet skummelt! Og det hoppet rundt 1 Blåstrupe hunn i Sevika.




fredag 13. mai 2011

Rolige forhold

13/5.2011

Dagen startet med regn byger og en frisk bris i fra V- NV preget dagen.
Ble litt sjøfugl skåding i fyret fra morgenen av, men det var forholdsvis rolig på sjøen. Kan nevne 1 Storlom og 1 Gulnebblom ptnv, 2 Tyvjo ptsø og 1 Skjeand hann som etter litt om og men til slutt trakk SØ. Ellers en mulig Gråmåke x Polarmåke hybrid på utsiden av voien. Richard fanget også 1 Svartrødstjert hunn, som han viste til oss i bua.
På tampen av dagen oppdaget Marianne 1 Svartkråke på Kviljo

Bombeuka fortsetter!

11.05- 12.05/2011

Fortsatt gode forhold, vinden har løyet og holder en sørlig rettning. Så produksjonen av gode arter fortsetter, dåg ikke av helt samme kaliber som på tirsdag, men det kommer vi vel aldri til å oppleve igjen.
I går onsdag oppdaget jeg/Boltiten ei Glente i fra fyret, som flere fikk glede av og Klaus/B1 gjennoppdaget Gulirisken ved grustaket i Lebeltet, dette var en hann, som visst nok Bjørn Erik Hellang hadde dagen før ved pytten til Kåre.




I dag var det intet unntak, Lista er plassen å være i mai. Noe en viss Haugesunder har blitt forklart og overbevist en gang for alle.
Ja, det er snakk om kverulanten Jan Kåre Ness. Da han etter noen timer på fyret hadde gått litt lei av å se på at noen få Smålommer trakk NV. Han begynte faktisk å bli litt eple kjekk og mente påstålig at det var mye bedre å komme seg rundt i felten, mens Gunnar, som er den mest erfarne skåderen på fyret og som kjenner forholdene på lokaliteten til  fingerspissene, var raskt ute med å sette ham på plass. Dette hadde Gundersen vært med på før, og har selv gått i den fella. Etter å ha forklart at mye av det som blir oppdaget rundt på Lista, ofte tar seg en tur utom fyret og Steinodden på morgenen. Datt det ut av Jan Kåre, "Som foreksempel denna glenta!". Glenta fra i går kom rett over fyret og forsvandt ut over Vågsvollmarka.
Herr Ness, som er en voksen mann, la seg padde flat og innrømmet at hans utalelser hadde ett syltynt grunnlag og var så absolutt på jordet.
Og bare sånn for få gnidd det skikkelig inn, oppdaget Tellef og Bjørn Ove Høyland/"Bon Jovi" en lerke eller noe lignende, som fløy over. Heldigvis landet den rett bak fyret en kort stund, før den ble jaget av Steinskvetter. Det viste seg å være ei Markpiplerke.
Var ellers en ny Gulirisk rundt fyr området, dette var en hunn, som Richard Cope oppdaget ved Galleri hagen.
Ellers hadde vi 2 Gulnebblom ptnv, 2 Storlom ptnv og 3 Tyvjo ptsø.