lørdag 3. november 2012

3. November- Dvergmåke

I dag hadde vår lille familie kvalitets tid i sammen, og da stod selvsagt fuglekikking på tapetet.
Vi startet herligheten med litt måkeskåding nede i "strånna" på Jølle. Den lokale fiskeren hadde nettopp lagt til kai med dagens fangst og et hundretalls måker var i ekstase.
Kunne jo være mulig å finne ei lys måke, men nei, det nærmeste var to kraftige 2- 3k fugler med polarmåke nebb, men ellers var drakta veldig lik gråmåke. Den største overraskelsen var en 1k Dvergmåke, som kom svinsende inn i mellom de andre store beistene.
Vi hadde ellers en snartur innom Nordhasselvika og en fjellerke ble høydepunktet her.

Dvergmåke Hydrocoloeus minutus, 1k
Dvergmåke Hydrocoloeus minutus, 1k
Dvergmåke Hydrocoloeus minutus. En skikkelig dverg
i forhold til den vanlige gråmåka



Gråmåke x Polarmåke Larus argentatus x Larus hyperboreus?
2 2- 3k
Gråmåke x Polarmåke Larus argentatus x Larus hyperboreus?
2 2- 3k
Gråmåke x Polarmåke Larus argentatus x Larus hyperboreus?
1 2-3k, her i mellom to gråmåker. Betydlig større og det lyse
nebbet med mørk spiss er tegn på at det kan være noen
polarmåke gener i bildet.




2 kommentarer:

  1. Hei!

    Gråmåsane som du har avbilda i dette innlegget er nok heilt "reine" fuglar. Det er altså ikkje snakk om hybridar etter mitt skjønn! Det er nemleg svært vanleg for gråmåsar i denne alderen å ha ei slik nebbteikning. Nebbteikninga i seg sjølv er ikkje noko holdepunkt for at det skal vere snakk om ein hybrid. Er det snakk om ein hybrid vil ein sjå dette på fleire karakterar. Ein finn forresten av og til slike nebbteikningar på heilt "reine" 1-2K (1.vinter) gråmåsar. Og på eldre fuglar slik som du har avbilda her vil eg rett og slett seie at det er svært vanleg.

    Mvh Ingar

    SvarSlett
  2. Heisann

    Har selv sett flere gråmåker med slike nebb, men da med "normal" størrelse. Disse fuglene, spesielt den ene, var på størrelse med svartbak.
    Det er heller ikke det er snakk om 50/50 hybrider. Visst det i heletatt er snakk om hybrider, så er det i overvekt gråmåke gener.
    Skal på ingen måte påberope meg noen som helst form for måkekunskaper, men bruker litt tid på avlesinger og prøver å forstå meg på disse stormåkene. Og har i så anledning til dags dato aldri sett så store gråmåker før, men er det en ting jeg har lært, så er det at det er store avvik på disse fuglene. So you never know?
    Uannsett alltid bra med konstruktive tilbakemeldinger/ kommentarer

    Mvh Jarl M.

    SvarSlett