torsdag 23. februar 2012

Seapop tur 2012- Marokko og Vest Sahara


Atter en gang bar det av sted til Marokko med seapop gjengen. Denne gangen lenger sør, rettere sagt Vest Sahara.
Som i fjor var vi i år også fire biler, men med noe utskiftnig av personel og kjøretøy. Bortsett fra CR- bilen som holdt seg til den trofaste Dacia Logen, hadde vi andre leid oss firehjulstrekkere, noe vi hadde stor glede og nytte av.
Toyota Land Cruiser Prado
Bil oppsett:
Øl- bilen: Runar, Thomas, Klaus og meg
CR- bilen: Finn, Morten og Richard
Lik- bilen: Jarl, Tor Oddvar og Oskar
Ølmøll- bilen: Frode, Arild og Christian

4. februar

Dro fra Gardermoen på formiddagen og landet i fem tiden i Agadir, hvor vi ordnet bil og proviant(snickers og øl). For så å vende nesa sørover med Dakhla, som ønsket destinasjon. Ølbilens strategi var å koste nedover i ett smell, for å være fremme på morgenen påfølgende dag. Noe som viste seg i ettertid å være lurt, da vi lå flere heste hoder foran de andre bilene. Kjøringen gikk stort sett greit, bortsett fra noen partier der den kraftige vinden hadde blåst store mengder sand ut i veien. Runar og jeg byttet på å kjøre, så det gikk nesten non stop.

5. februar

Da det lysnet noen mil før Dakhla begynte også de første fuglene å tikke inn. Nye arter for meg var Klippedue, Brunnakkeravn, Langnebblerke, Krattopplerke og Trompeterfink.

Langs klippene ved Dakhla bukta på vei til Dakhla by, hadde vi flere Kongeterner i lag med rovterner og splitterner, hadde ellers turens første Mørkhalelerke.
Ved siste politi post før byen ble vi som vanlig vinket til siden for rutine kontroll. Og alt gikk fint, helt til politibetjenten skulle gi tilbake passene, da oppdaget han de ni brettene med øl som stod baki. Noe som tydligvis var "Very, very bad". Så da ble vi stående en ekstra halvtime, men fikk etterhvert lov til å kjøre videre.
Da vi omsider kom ut til Dakhla fikk vi lest av noen sildemåker. Ute på piren/havna koste vi oss med flere havsvaler som søkte næring helt inne ved bryggekanten og utrolig nok ei gråmåke, som er en godbit på disse trakter.
 Langs strendene rundt byen og ut mot Sarga myldret det med vadere, flere tusen.
Vel ute på tuppen ved Sarga, som er en liten fisker "landsby", hadde vi store mengder med stormåker og de første Ørkenløperene.
Midt i fargering letingen utbrøt jeg"Svartbak...eller fae...nei. Sildemåke?...neei?" Fasong og jizz litt likt som svartbak, nesten mindre enn sildemåke og helt grå beinfarge. Dette var selvsagt TAREMÅKE og like etter fant Thomas en til bare noen meter unna den første. Turen var allerede reddet.
Resten av dagen gikk i å lete etter fargemerkinger.

Taremåke, Larus dominicanus vetula
Taremåke, Larus dominicanus vetula. Begge to i samme bilde.

6. februar

Denne dagene stod Awserd på programmet. Selve Awserd er i utgangspunktet bare en militær-/ FN base, som ligger ca. 25 mil inn i ørkenen.
På vei inn i dette området kjører man gjennom store ørken områder og "ekte" Afrika landskap.
Var også greit nok med fugl, men grunnet mye tørke i vinter, var gress engene og til og med akasie trærne nesten tørket ut. Så det skortet på sangere og den slags, men vi klarte å hoste opp noen godbiter og også en av turens høydepunkter som var Nomadelerke, andre nye arter for meg var Saharaskriketrost, Hvitkronesteinskvett, Berbersteinskvett, Ørkenspurv og Varsler ua. L.e. elegans, ellers å nevne hadde vi mye mørkhalelerker, noen brunnakkeravn, turens første maskesanger og ørnevåk.
Ut på formiddagen møtte vi på to av de andre bilene i følget, og vi kunne bringe videre nyheten om nomadene, og forklarte veien slik at også de fikk dem med seg.
Ellers hadde en sandstorm bygget seg opp slik at sikt og skåde forhold ble nært sagt ubrukelige, så vi satte bilen i høy gir og satte kurs mot kysten igjen.

Ute av ørken veien hadde vi fremdeles noen timer igjen av dagslyset, så vi bestemte oss for å prøve å finne og sjekke ut Cintra bukta, men å finne frem i ukjent landskap, lite skilting og sandstorm viste seg å være vanskelig, og det endte opp med at vi kjørte noen mil for langt i forhold til den avkjørselen vi skulle ta, og ingen av oss hadde vært nærmere Mauritania. Men på veien kom vi over en brønn hvor det vrimlet med fugl, og fikk her stifte bekjennskap med to nye arter for meg,
Hornlerke og Tykknebblerke.

Nomadelerke, Eremalauda dunni
Nomadelerke, Eremalauda dunni. Begge to i samme bilde
Soloppgang på vei inn til Awserd
Dromedarer i morgendis

Ved Awserd ligger ett av verdens største minefelt!
Dromedar
7. februar

Etter vår siste natt i Dakhla satte vi kursen nordover. Hadde først en stopp ved en brønn under soloppgangen for å prøve oss på sandhøns, men uten hell.
Ble ellers mye kjøring denne dagen med små stopp i diverse havner. Bør jo nevne stoppen i Boujdour hvor vi hadde turens første Slagfalk, som var ny for meg, og et meget overraskende funn av Skalletibis, som Thomas gjorde. Kan fort være det sørligste funnet siden 50- tallet av denne arten.

Under hotell jakten i Laayoune fikk vi turens første og heldigvis eneste bot, på hele 700Dh. Det er visstnok straffbart å krysse dobbel sperrelinje i Marokko også, hvem hadde trodd det?

Skalletibis, Gernoticus eremita. Nr. 1
Skalletibis, Gernoticus eremita. Nr. 2

8. februar

Startet dagen i våtmarksområdet utenfor Laayoune, hvor det var bra med fugl tross lite vann, ifølge Runar da. Det var jo mye mere vann før!
Vi hadde blandt annet Damsnipe, Sumprikse, Skjæregjøk og Blåstrupe ua. L.s. cyanecula, der de tre sistnevnte var nye for meg.
Videre på vei ut av Laayoune ble vi stoppet i en kontroll post og måtte bestikke politiet med fire øl, en pakke chips og fem dassruller, seriøse greier.
Ellers ble det mye bil skåding og vi hadde et par Berberfalk og flere Slagfalker. Vi var også innom Khnifiss lagoon, men her hadde sjøen stått på en stund, så hele lagunen var oversvømt, fikk kun en svartbak som tur art.
Var så innom Tan Tan havn for litt måke skåding, og det var dårlig med ringer. Men plutselig i den ene måkeflokken satt ett beist av en svartbak, en 2k fugl, den største jeg noen, noen sinne hadde sett, følte nesten at sildemåkene ble som hettemåker i forhold.
Tok også turen til utløpet av Draa elva, det mest interessante vi hadde her var en blåstrost.
Vi hadde et mål for kvelden og det var å sjekke inn på luksus hotellet i Tafnidilt, som blir mye brukt under Rally Dakar. Og man kommer selvsagt kun inn med firehjulstrekker, for veien er av slik stand at den ville blitt karakterisert som traktorvei i Norge. Etter en god halvtime humpetur kom vi inn til ett midlertidig stenkt hotell, da aggreggatet hadde sluttet å virke, dow! Men plassen var fin og på vei ut fikk jeg nok ny art i form av et par Ørkenlerker. 
Slukøret dro vi tilbake til Tan Tan for å finne en plass å overnatte. Klaus og Runar ble satt på saken og gikk inn på det første hotellet for å høre om pris og seg hvordan forholdene var, mens jeg og Thomas satt skeptiske og ventet i bilen, omringet av allskens tiggere. Ut kom de to andre etterhvert og mente at det var helt OK, bortsett fra at det første de så var ei halv død mus, som kom haltende ned trappa, før hotell eieren tråkket på den. Med litt motstand fikk de oss med inn, men stanken av piss og det skitne sengetøyet gjorde at vi fort ombestemte oss. I andre enden av gata fant vi ett som var greit nok, det var ihvertfall rent der.

Svartbak, Larus marinus. Sammen med Sildemåke og
Middelhavsmåke i forgrunnen.
Svartbak, Larus marinus
Draa utløpet
Draa utløpet
Tafnidilt


9. februar

Målet i dag var å komme frem til Agadir før kvelden, men vi hadde jo god tid så det ble mange stopp langs veien.
En virkelig god plass vi tilfeldigvis kom over var en, for oss, ukjent, "oase", som vi lett hadde kjørt forbi. Det begynte med at Thomas mente han så noen duer borte ved bunnen av en ås og av den grunn oppdaget jeg en stor rovfugl, som vi ikke ble helt kloke på. Så vi koblet inn firtrekken og la på hjul etter ørna innover i terrenget. Vi fant den igjen og flertallet i bilen konkluderte med at det måtte være ei haukørn. Personlig var jeg ikke helt fortrolig med den avgjørelsen, og de andre hadde jo mer erfaring med disse sydlige artene en meg. Men jeg kunne jo gjerne tenke meg noen bilder av fuglen, så jeg dro tiden litt ut og sannelig kom den etterhvert glidene rett over oss, og pipa fikk plutseligen annen lyd, og haukørn teorien falmet. Dette var en større fugl og vi kom frem til at det må være ei SAVANNEØRN eller IBERIAØRN.
(Ca tre uker etter hjemkomst og en mail til Dick Forsman, ble ørna vår omsider claimet til Iberiaørn. Noe som også er en god obs så "langt" sør)
 Ellers fant vi fort ut at det vi først trodde var duer faktisk var sandhøns. Rundt 150+ Svartbuksandhøne og en Hvitbuksandhøne, store mengder Flekkdverglerke og Middelhavsspurv, som alle var nye for meg. I tillegg hadde vi flere dverglerker, kornspurv, trompeterfink, stillits, byduer, berbersteinskvett, slagfalk, svartrødstjert, maskesanger og varsler ua. L.e.elegans. Med ørna som kom en tur til over oss, hadde vi alt dette på en liten halvtime og innforbi en radius på ca 20 meter.
Vi fikk varslet de andre i reisefølget, som var innom plassen dagen etter, uten at de fikk med seg ørna eller hvitbuksandhøna og de hadde kun 12 svartbuksandhøner. Men de hadde en annen god bit å friste med, de klarte nesten å snare en ringmerket Tamarisksanger, på tre meter!

Videre langs veien mot Goulemim hadde vi flere slagfalker, var oppe i 12 individer i løpet av dagen, ellers hadde vi flere ørkenløpere og klippesvaler.
Da vi hadde passert Anti Atlas tok vi en stopp ved elva Massa der to Hvitøyeender hadde tilhold og en Svartstork landet for en kort stund. Endene var nok en ny art for meg i WP.
Etter denne stoppen bar det rett til Agadir med en liten stopp innom Ansa, for å se om det var noen ringer å lese av, men det ble heller dårlig.
Kvelden endte med en tur på byen med vannpipe, mat og drikke.

Iberiaørn, Aquila adalberti
Iberiaørn, Aquila adalberti
Iberiaørn, Aquila adalberti .

10. februar

Etter en øre døvende natt på byen, med vel mye kulturelle innslag, var det godt å kunne ligge litt om morningen.
Ettersom badegjestene Klaus og Thomas hadde ett ønske om å roe ned på stranda, noe Runar og jeg ikke er bygd for, tok vi oss en tur til utløpet av Oued Souss.
Her hanket vi inn flere tur arter for Ølbilen. Vi hadde blant annet Haukørn, Svartvingeglente, 6- 8 lappiplerke, dvergmåke, fiskemåke og polarjo m.m. De tre sistnevnte artene er ingen selvfølge å få med seg i Marokko, ørna var ellers en ny art for undertegnede.
Vi avrundet dagen med en tur i Agadir havn, hvor det var bra med måker, men det ble kun en norsk avlesing. Hadde ellers noen havsvaler i området.
Siden dette var siste kvelden før avreise, gikk vi alle ut og spiste i lag og de fleste endte vel tilslutt opp på Papagayo.
Haukørn, Hieraaetus fasciatus

11. februar 

Mens festløvene herjet Agadir all night long, tok jeg meg en nattur til utløpet av Oued Souss. Har nemlig hørt mye om at de andre har hatt rødhalsnattravn her i skogene ytterst mot munningen, for noen år tilbake da. Så dette skulle jeg teste ut. Begynte med 1- 2 kattugler ua.S.a.mauritanica og noen andre små ugle lyder, som jeg ikke ble helt klok på, mulig kirkeugle. Men så helt ytterst ved den store grusparkeringen hørte jeg en ny absurd lyd, Rødhalsnattravn, nok en ny art kunne krysses av. Kjørte for gøy ut, for dere som er kjent, grusveien som går ett lite stykke utover mot munningen, for å se om det kunne sitte noen nattravner i veien. Og utrolig nok satt den en der, helt ute med kontroll posten. Fikk klemt av noen bilder i billysene, før nysjerrigheten tok overhånd for vaktene. De kunne fortelle meg at de hadde rødhalsnattravnene i veien hver kveld, så dette er en nokså sikker plass for å få denne arten. Hadde i alt minst tre individer, men så kun den ene. Ellers hørte jeg også et par vannrikser i elva. Var i området til kl 02.00 da det begynte å stilne.

Rødhalsnattravn, Caprimulgus ruficollis

Resten av dagen før avreise gikk i vanlige turist gjøremål, som shopping og spising.
Det er rart med det, det er liksom en annen stemning når en skal hjem. Litt vemodig, har jo vært på en knall tur i godt lag, men så er det godt å komme hjem til sine kjære også.

Fakta faen:

Ølbilen fikk totalt 143 tur arter, leste av 32 norske sildemåker og la bak seg ca. 3500 km. i bil.
Personlig fikk jeg 27 nye lifere og 3 nye underart lifere.

Artsliste for Ølbilen:

Andefugler:
Gravand, Rustand, Stjertand, Skjeand, Marmorand, Krikkand og Hvitøyeand.

Hvitøyeand, Aythya nyroca

Dykkere:
Svarthalsdykker og Dvergdykker.

Stormfugler:
Havsvale

Havsvale, Hydrobates pelagicus

Suler:
Havsule

Skarver:
Storskarv(mellomskarv?) og ua. P.c.maroccanus

Storkefugler:

Kuhegre, Silkehegre, Gråhegre, Stork, Svartstork, Bronseibis, Skalletibis og Skjestork

Svartstork, Ciconia nigra

Flamingoer:
Flamingo

Rovfugler:
Fiskeørn, Kongeørn, Iberiaørn, Haukørn, Svartglente, Sivhauk, Ørnvåk, Svartvingeglente, Tårnfalk, Berberfalk og Slagfalk

Svartglente, Milvus migrans
Ørnvåk, Buteo rufinus
Svartvingeglente, Elanus caeruleus
Berberfalk, Falco pelegrinoides
Slagfalk, Falco biarmicus


Rikser:
Vannrikse, Sumprikse, Sivhøne og Sothøne

Traner:
Trane

Vadere:
Tjeld, Avosett, Stylteløper, Triel, Ørkenløper, Dverglo, Sandlo, Hvitbrystlo, Tundralo, Heilo, Vipe, Polarsnipe, Sandløper, Steinvender, Myrsnipe, Tundrasnipe, Dvergsnipe, Grønnstilk, *Skogsnipe, Strandsnipe, Rødstilk, Gluttsnipe, Damsnipe, Svarthalespove, Lappspove, Storspove, Småspove, Enkeltbekkasin og Brushane.

Triel, Burhinus oedicnemus
Ørkenløper, Cursorius cursor
Sandløper, Calidris canutus. På åte!

Joer:
Storjo og Polarjo.

Polarjo, Stercorarius pomarinus

Måker:
Hettemåke, Smalnebbmåke, Fiskemåke, Svartehavsmåke, Gråmåke, Gulbeinmåke, Middelhavsmåke, Svartbak, Taremåke, Sildemåke, og Dvergmåke.

Blandingsflokk med Hettemåke, Svartehavsmåke, Sildemåke
og Rovterne
Fiskemåke, Larus canus, med Sildemåker og Flamingo
Gråmåke, Larus argenteus
Gulbeinmåke, Larus michahellis. Leucistisk.
Gulbeinmåke, Larus michahellis
Middelhavsmåke, Larus audouinii
Svartbak, Larus marinus. Omringet av Sildemåker
Taremåke, Larus dominicanus vetula. Nr. 1
Taremåke, Larus dominicanus vetula, Nr. 2
Sildemåke, Larus fuscus. Leucistisk
Sildemåke, Larus fuscus. Offer for det sorte gull.
Dvergmåke, Hydrocoloeus minutus. Denne var nok verdens
mest hissige dvergmåke, hvis hettemåkene så mye som
nærmet seg gjørmehullet til denne tassen, gikk den helt
i fra sans og sammling

Terner:
Splitterne, Rovterne, Kongeterne og Hvitkinnsvartterne.
Rovterne, Kongeterne og Splitterne
Splitterne, Sterna sandvicensis
Rovterne, Hydroprogne caspia


Kongeterne, Sterna maxima
Kongeterner ilag med rovterner og sildemåke

Sandhøns:
Svartbuksandhøne og Hvitbuksandhøne

Svartbuksandhøne, Pterocles orientalis
Svartbuksandhøne, Pterocles orientalis
Hvitbuksandhøne, Pterocles alchata,  sammen
med 15 svartbuksandhøner


Duer:
Klippedue, Bydue, Ringdue, Tyrkerdue og Palmedue.

Tyrkerdue, Streptopelia decaocto


Gjøker:
Skjæregjøk.

Ugler:
Jordugle(død) og Kattugle ua. S.a.mauritanica.

Nattravner:
Rødhalsnattravn

Seilere:
Småseiler

Lerker:
Topplerke, Krattopplerke, Dverglerke, Flekkdverglerke, Ørkenlerke, Mørkhalelerke, Nomadelerke, Tykknebblerke, Hornlerke og Langnebblerke.

Krattopplerke, Galerida theklae
Dverglerke, Calandrella brachydactyla, sammen med
hornlerker
Flekkdverglerke, Calandrella rufescens
Tykknebblerke, Ramphocoris clotbey
Hornlerke, Eremophila bilopha
Langnebblerke, Alaemon alaudipes

Svaler:
Klippesvale, Låvesvale og Taksvale.

Piplerker:
Lappiplerke

Erler:
Linerle, Gulerle og Vintererle

Trostefugler:
Rødstrupe, Blåstrupe ua. L.s.cyanecula, Svartrødstjert, Diademrødstjert, Steinskvett, Hvitkronesteinskvett, Svartsteinskvett, Ørkensteinskvett, Berbersteinskvett, Svartstrupe, Svarttrost og Blåtrost.

Berbersteinskvett, Oenanthe moesta
Berbersteinskvett, Oenanthe moesta
Blåtrost, Monticola solitarius

Sangere:
Svarthodesanger, Maskesanger, Sivsanger, Cistussanger, Cettisanger, Rørsanger og Gransanger.

Meiser:
Kjøttmeis.

Varslere:
Varsler ua. L.e.elegans og ua. L.e.algeriensis.

Varsler, Lanius excubitor elegans

Bylbyler:
Hagebylbyl.

Hagebylbyl, Pycnonotus barbatus


Timaler:
Saharaskriketrost.

Saharaskriketrost, Turdoides fulva


Kråkefugler:
Skjære ua. P.p.mauritanica og Brunnakkeravn.

Brunnakkeravn, Corvus ruficollis

Stærer:
Midddelhavsstær.

Spurver:
Gråspurv, Middelhavsspurv og Ørkenspurv

Finker:
Bokfink ua. F.c.africana, Tornirisk, Stillits, *Grønnfink, Gulirisk og Trompeterfink.

Trompeterfink, Bucanetes githagineus

Buskspurver:
Kornspurv og Husspurv