fredag 7. juli 2017

7. Juli- Salte svaler

For andre gang i historien ble det, i hvert fall fra min side, prøvd fangst etter stormsvaler på Jølle. Dette er små petrell lignende stormfugler, som lever store deler av livet ute på havet, men nå rundt trekk- og hekketiden er det mulig å lokke dem til seg ved å spille av lydopptak nattestid.
Prøvde en gang i fjor høst her på Jølle, men uten hell. Tenkte derfor at jeg måtte prøve litt tidligere i sesongen i år, har jo også forestilt meg at lokaliteten ligger litt for langt inn i fjorden, men ting må jo testes ut.

Så halv ett på natta var nettene rigga og lyden ljomet ut over fjorden. Må si jeg var litt spent på om det i hele tatt var bry verdt å ødelegge hele nattesøvnen og dagen der på, på dette uvisse. Men etter bare en halvtime, hang sannelig første fuglen i nette og gleden var stor, dette hadde jeg nesten ikke trodd. Dette var ei havsvale, den minste og vanligste av stormsvalene vi har i europeisk farvann. Det gikk ikke lange tiden før det hang ei til i nettet, og jeg kom plutselig til å tenke på at jeg ikke hadde med ringer til stormsvale, som er en noe større artsfrende til havsvala, men oddsen for å få fanget ei er forsvinnende liten, og slo meg til ro med det, det var sikkert bare god karma å ikke ha med ringer.

Havsvale


Det gikk to havsvaler til i nettene i løpet av natten og like før det var mulig å antyde at natt gikk mot dag fløy siste fuglen i. Å du hellige tid, skal si pumpa kom ut av takt da jeg satte 1600 lumen på fuglen, som hang rett foran nesen på meg, STORMSVALE, og jeg hadde jo ikke ringer med, så da var det jo bare å beine hjem...
Stormsvale

Stormsvale
Å fange stormsvale er jo det vi saltsvale fangere drømmer om, og bare sånn at vanlige dødelige kan ha en sjans til å skjønne hvor "stort" dette er, så kan jeg informere om at det ikke er merket stormsvale i Vest-Agder siden 2001(på Lindesnes, da var jeg også med...) og det er 20 år siden den forrige ble merket her på Lista(fyren).
Og det skal ikke stå på innsatsen blant fangst folket, jeg er vel den som nesten har fortjent det minst, for å si det sånn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar