fredag 7. oktober 2016

2.- 4. august- Havsvaler på Sandøya

Etter at jeg og Leif Bjørn Lunde har gått å lekt litt med tanken på å prøve på havsvalefangst, ute på øyene helt vest i Sogn og Fjordane, gjorde vi i år fantasering om til virkelighet, og tok en sensommer tur ut til Bulandet, nærmere bestemt Sandøya.
Vi bunkret opp med mat og drikke på Joker Bulandet, fikk ordnet skyss ut til øya, telt og mistnett ble rigget i godt tid før mørkets frembrudd, ute på neset, fremfor fyrlykta.



Så var det bare å vente på mørket. Og i det skumringen gikk over til bekmørket, satte vi i gang mp3 spilleren, med lyder av havsvale, stormsvale og japanstormsvale, for å prøve å få lokket til oss noen av disse salte svalene. De to sistnevnte artene, spesielt den siste, er ganske usannsynlig å få fanget, men man må jo prøve.
Det gikk ikke lenge før vi kunne ane noen små skikkelser, mot den mørke nattehimmelen, og etter bare en liten halvtime, hang første havsvala i nettet, så gikk det slag i slag og vi endte til slutt opp med 35 merka havsvaler og 2 kontroller, deriblant en som var merket i Portugal 10. juni i år.

Havsvale Hydrobates pelagicus
Siden nattens fangst ble såpass god og de gode fangst forholdene også var meldt neste natt, bestemte vi oss for å prøve ei natt til.
Problemet var jo bare å få slått i hjel en hel dag ute på en liten holme, uten noen fasiliteter, bortsett fra en stikkontakt, vi fikk låne, for å få ladet opp mobil og batterier til spilleren.
Øya ble saumfart for småfugl og det ble brukt en anselig tid på sjøfuglskåding, men uten de helt store funnene.

Late dager i mellom fangstøktene 
Neste natt ble nesten like bra med 25 merka havsvaler og en kontroll, nå var også sjefs ornitologen på øygruppa, Anders Braanaas, med på fangsten.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar