lørdag 11. juli 2015

10. juli- FRANKLINMÅKE

Som kjent er det sett mye mere av nesten alt av sjelden fugler på de Britiske øyer, noe av grunnen er jo selvfølgelig at disse "holmene" ligger strategisk plassert og blokkerer for oss her på andre siden av Nordsjøen.
Men jeg har i den sener tid funnet ut at denne øygruppen har noe annet også, noe som spiller en uhyre viktig rolle i denne sammenhengen, noe som det åpenbart nok ikke er like mye av her til lands og det er nemlig briter.

I denne omgang holder jeg meg kun til de britene som har hatt tilknytning til Lista. Kan jo ta det helt fra den spede start, det var faktisk dette folkefaret som startet hele kalaset, da medlemmer fra Cambridge Bird Club drev med ringmerking på Lista i fra 1950 til 1954. Er usikker på hvilke metoder de brukte, men store mengder med fugl ble det ikke, totalt bare 987 merkinger fordelt på 47 arter, med høydare i form av fjelljo og dvergspurv, som jo i seg selv er ganske så imponerende!

Men la oss hoppe noen tiår frem i tid og til ett nytt århundre, for ikke snakke om årtusen, der likestillingen mellom mann og kvinne nesten har jevnet seg ut og verneplikten mer eller mindre er blitt frivillig og sivilarbeiderens tjeneste er overflødig å regne. Da har Lista Fuglestasjon sett seg nøtt til å importere ornitologisk arbeidskraft. Og ved ren tilfeldighet har engelsk arbeidskraft meldt sin store interesse?
Og i den forbindelse har flere flotte "bomber" blitt oppdaget, som blant annet sørnattergal, trostesanger, østsanger, HVITPANNEVARSLER, Steppekrattvarsler, gulbeinmåke, bieter, alaskasnipe osv.
Men det er nå i vår eller sommer, kall det hva du vil, det har toppet seg, med "vår" nåværende brite Simon Davis, som startet bombesesongen med MYRPIPLERKE på tampen av april, fulgte så opp med LATTERMÅKE i mai, og nå midtveis i sesongen klinket han til med FRANKLINMÅKE! Tre heftige amerikanere på rekke og rad, hvor vil dette ende?

Bør vel også nevne min britiske kollega, som i fjor sommer fotodokumenterte en amursvale inne i sin egen stue og han er ikke fuglekikker en gang! Dette viser bare viktigheten med å ha en viss andel briter blant oss.

Franklinmåke Larus pipixcan, 2k næringssøkende i
marka i Stavemarka, Vatnemarka og Langåker

Franklinmåke Larus pipixcan, 2k næringssøkende i
marka i Stavemarka, Vatnemarka og Langåker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar